Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: golonka

Golonka w galarecie

Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…

Aromatyczna golonka

Składniki:

  • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
  • 2 łyżki maki kukurydzianej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki słodkiego sherry,
  • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 kostka rosołu drobiowego.

Galaretka z golonki

Składniki: • 2 średnie golonki wieprzowe • włoszczyzna • puszka groszku konserwowego • 2 listki laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • cytryna • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Golonki opłukać, zalać 6 szklankami zimnej wody. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na najmniejszym ogniu 3 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną…

Golonka na czerwono po chińsku

Składniki:

• 1 golonka (3/4 kg)
• 2 czubate łyżki bambusa z puszki
• 10 g suszonych prawdziwków
• 50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
• 3 średniej wielkości cebule
• 1 sztuka anyżu gwiaździstego
• 1/2 łyżeczki przyprawy „jarzynka”
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• 100 g sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 3/4 szklanki rosołu
• 500 g oleju sojowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczki soli

Golonka na ostro

Składniki:

    • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
    • 2 łyżki maki kukurydzianej,
    • 3 łyżki sosu sojowego,
    • 2 łyżki słodkiego sherry,
    • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
    • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
    • 1/4 szklanki wody,
    • 3 szklanki oleju roślinnego,
    • 1/4 litra rosołu