Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety rybne

Dorsz na zielonej papryce

Składniki: 75 dag filetów z dorsza 4 cytryny 2 cebule 3 strąki zielonej papryki 40 dag masła Sposób wykonania: Filety zalać sokiem z cytryny i odstawić na 4 godziny. W między czasie cebulę pokroić w plastry a paprykę w paseczki, wrzucić całość na patelnię i trzymać pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie do…

Śledzie smażone z miodem i żurawinami

Składniki: • 800 g solonych śledzi • 4 łyżki oleju • 2 łyżki mąki • 2 szkl. żurawin • ¾ szkl. miodu • sól Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym oskrobać. Obtoczyć śledzie w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie polać je miodem oraz sokiem z żurawin i doprowadzić do zagotowania. Przepis…

Jesiotr duszony w białym winie

Składniki: 1 kg jesiotra 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs…

Śledź z oliwą i octem

Składniki: • 2 śledzie solone • 2 łyżki octu • 8 łyżek oliwy • mleko Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wodę zlać a śledzie zalać mlekiem i moczyć jeszcze 2 godziny. Następnie namoczone śledzie przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne kawałki. Na koniec ocet oraz oliwę wymieszać…

Ucha z jajem

Składniki: 500 g ryby 2 l wody 8 ziemniaków 1 marchewka 2 cebule 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła sól pieprz liść laurowy łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Z ryby ugotować bulion, wówczas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i trzymać na ogniu ok. 10 minut. W między czasie posiekać cebulkę i zeszklić…