Składniki: 1 kg dorsza 2-3 ziemniaki 3 szkl. mleka 7 łyżek masła 2-3 jajka ½ szkl. posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Dorsza wypatroszyć i oczyścić po czym zalać go niewielką ilością osolonej wody i ugotować. Następnie rybę odcedzić, usunąć ości i pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki ugotować po czym…
Tag: filety rybne
Ryby
Jesiotr duszony w winie
by Eliza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jesiotra 2 szkl. białego półwytrawnego wina 1 cytryna 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Jesiotra wypatroszyć i oczyścić po czym zalać go winem. Następnie pokroić cytrynę w plasterki i wrzucić do ryby razem z masłem. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
Dorsz
Dorsz w jajecznym maśle
by Anna Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg dorsza 4-6 jajek 12 łyżek masła 2-3 łyżeczki bulionu łyżka pokrojonego koperku sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza zalać niewielką ilością wody i ugotować. Następnie go odcedzić i obrać z ości. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym je posiekać i wymieszać z masłem oraz 2-3 bulionu, zagotować. Przed podaniem polać…
Ryby
Karasie smażone z miodem i żurawinami
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 800 g małych karasi 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl. żurawin ¾ szkl. miodu sól Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść widelcem po czym dodać do nich miód. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, W między czasie wypatroszone karasie , oprószyć solą, potem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przed pdoaneim…
Ryby
Ryba po meksykańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. filetów rybnych 2 cebule 2 czerwone papryki puszka ananasa mały słoiczek koncentratu pomidorowego słoiczek keczupu sol pieprz mielona papryka Przygotowanie: Rybę usmażyć. Osobno usmażyć pokrojone w paski cebule i dodać pokrojone papryki. Smażyć , aż warzywa zmiękną. Dodać ananasy, syrop i chwilę dusić. Następnie dodać keczup, koncentrat i doprawić do smaku. Włożyć…