Składniki:
-
- 2 cukinie
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g soi z puszki
- 3 łyżki przyprawy curry
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 sucha bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Obrać młodą kalarepę, opłukać, zerżnąć wierzch i wydrążyć główki okrągło dla wypełnienia farszem. Usiekać drobno wybraną miazgę, podsmażyć z masłem do miękkości, dodać drobno usiekanej pieczeni wołowego szpiku, tartej bułki, soli, dwa jaja, śmietany i zmieszać wszystko razem. Napełnić główki, nakryć każdą ściętym z niej wierzchem, włożyć w rondel, zalać bulionem lub wodą, włożyć masła,…
Składniki: 500 g filetów z dorsza 3 łyżki posiekanej cebuli 1 cebulka 3 łyżki posiekanego selera 2 łyżki masła 1/3 szklanki octu winnego 1,5 szklanki tartej bułki 2 łyżeczki skórki cytrynowej 2 łyżki siekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mieszanki ziołowej (np. zioła prowansalskie) 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2…
Przyrządza się tak samo jak faszerowana mięsem, tylko w dzień postny zamiast farszu z mięsa nałożyć pomiędzy listki następującego farszu: ćwierć litra ryżu zblanszować wrzącą wodą, zmieszać z zasmażoną w łyżce masła cebulą, dwoma lub trzema łyżkami usiekanych, gotowanych grzybów, zalać szklanką smaku z grzybków i wstawić przykryty na 15 minut do gorącego pieca. Potem…