Składniki: 25 dkg fasolki szparagowej 15 dkg gotowanych krewetek 10 orzechów laskowych szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, podzielić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jądra orzechów laskowych obrać z brązowego naskórka, pozostawić w całości lub posiekać. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, dodać przyprawy, oliwę,…
Tag: fasolka szparagowa
Sałatki
Sałatka z fasoli szparagowej
by Kinga • • 1 Comment
Składniki: 20 dkg fasolki szparagowej 10 dkg zielonego groszku 5 dkg zielonej cebulki lub szczypiorku 5 dkg marynowanej czerwonej papryki 1 ugotowane na twardo jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz zielona sałata Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, każdy strąk podzielić na 4 – 5 części, ugotować…
Jednogarnkowe
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg fasolki szparagowej 40 dkg dowolnego mięsa pieczonego 2 łyżki masła 1 jajko 1 cebula 1 szklanka rosołu posiekana zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć fasolkę, gotować przez 10 minut ( musi być chrupiąca ale nie twarda), odcedzić. Mięso pokroić na…
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w cieście
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej olej Ciasto: 30 dag mąk 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu sól Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy do mąki z…
Spaghetti
Spaghetti po liguryjsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 300 g makaronu spaghetti 150 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona) 2 spore ziemniaki 1 szklanka Pesto alla Genovese Conte de Cesare Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pociąć na kawałki. Fasolkę oczyścić i pokroić na krótkie kawałki. Wrzucić warzywa do garnka i zalać 3 l wody. Gotować przez 15 minut. Po tym czasie…