Składniki; 800 g schabu 1 cytryna 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki mąki 100 g smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oczyścić, usunąć błony oraz nadmiar tłuszczu. Następnie dzielimy je na kotlety, które lekko rozbić tłuczkiem. Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. Pod tym czasie…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Tokań z dzika z prawdziwkami
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: 600 g mięsa z dzika bez kości 250 g prawdziwków 100 g surowego wędzonego boczku 50 g masła 1 cebula 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką…
Dziczyzna
Mięso z dzika w winie
by Tadeusz • • 0 Comments
Dziczyzna
Ragout z sarniny z pieczarkami
by Arleta Osińska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag sarniny 2 cebule 13 dag pieczarek 3 pomidory 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l bulionu 200 ml czerwonego wina słodka papryka w proszku 20 dag kwaśniej śmietany liście sałaty borówki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, które obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić do niego posiekaną cebulę i…
Dziczyzna
Jarząbki zapiekane w śmietanie
by Bronisława Lis • • 0 Comments
Składniki: 3-4 jarząbki 2 szkl. śmietany 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone jarząbki natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć jarząbki do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i szczelnie przykryć. Wstawić do rozgrzanego piekarnia i piec około 15-30 minut.