Młode grzyby, dopóki jeszcze są białe wewnątrz, opłukać dobrze, ułożyć w rondel lub lepiej w duży gliniany tygiel, przesypać krajaną w plasterki cebulą i dusić z początku pod pokrywką, później bez pokrywy, dopóki się prawie zupełnie sos nie wygotuje, często ostrożnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się już sos wygotuje dostatecznie, wybrać same grzyby,…
Tag: dżemy
Przetwory domowe
Śliwki ala oliwki
by Bazylia • • 1 Comment
Nie robiłam, nie sprawdziłam, ale latem na pewno zrobię, a tymczasem podrzucam Wam: Skład, sposób wykonania: Śliwki okrągłego gatunku, a z braku tych, jakie kto ma, gdy dorosną do wielkości gałki muszkatołowej zbierać zielone, układać do słojów i zalać wodą zimną przegotowaną z solą i zszumowaną. Na wierzch nalać oliwy, obwiązać grubym papierem i…
Przetwory domowe
Pomidory w oliwie.
by Bazylia • • 0 Comments
Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.
Przetwory domowe
Tarta dzika róża.
by framboise • • 1 Comment
Ostatnio wspomniałam o tartej róży. Cóż to takiego? Już wyjaśniam i podaję, jak ją zrobić (a ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosnące"). Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z…

