Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Marynowane grzyby.

Młode grzyby, dopóki jeszcze są białe wewnątrz, opłukać dobrze, ułożyć w rondel lub lepiej w duży gliniany tygiel, przesypać krajaną w plasterki cebulą i dusić z początku pod pokrywką, później bez pokrywy, dopóki się prawie zupełnie sos nie wygotuje, często ostrożnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się już sos wygotuje dostatecznie, wybrać same grzyby,…

Śliwki ala oliwki

  Nie robiłam, nie sprawdziłam, ale latem na pewno zrobię, a tymczasem podrzucam Wam: Skład, sposób wykonania: Śliwki okrągłego gatunku, a z braku tych, jakie kto ma, gdy dorosną do wielkości gałki muszkatołowej zbierać zielone, układać do słojów i zalać wodą zimną przegotowaną z solą i zszumowaną. Na wierzch nalać oliwy, obwiązać grubym papierem i…

Pomidory w oliwie.

Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.

Tarta dzika róża.

Ostatnio wspomniałam o tartej róży. Cóż to takiego? Już wyjaśniam i podaję, jak ją zrobić (a ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosnące"). Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z…