Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Marynowany czosnek agip

Składniki: 6 główek czosnku (nie chińskiego) 100 ml octu 10% cukier, sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Czosnek sparzyć i osuszyć. Zagotować ocet zmieszany z 200 ml wody wraz ze szczyptą soli i cukru. Dodać po kilka ziaren ziela, pieprzu oraz pokruszony liść laurowy. Ułożyć w słoiku i zalać gorącą marynatą.

Winogrona w rumie

Składniki: 1 kg dużych słodkich winogron   1l rumu 1/2 kg cukru pudry Sposób przyrządzenia: Winogrona pozbawić szypułek, opłukać i osączyć. Ułożyć w dużym słoju, przesypując cukrem pudrem. zalać rumem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu winogrona są gotowe do spożycia.  

Marynowane cebulki perłowe (afrodyzjak)

Składniki: 1 kg cebulek  perłowych 2 łyżki soli czerwony ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz świeże piórka czosnku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek i podstawę. Naciąć lekko końce na krzyż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej cebulki przez kilka minut. Ocet winny wymieszać z oliwą w stosunku 1:1, zmiksować, przyprawić…

Cebula marynowana z chili

Składniki: 1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej) 1 szklanka octu winnego ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki goździków 1 papryczka chili Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10…

Cukinia marynowana

Składniki: 1 kg małych cukinii 2 cebule ¼ szklanki soli 2 szklanki octu winnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion selera 1 łyżeczka ostryżu Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić…