Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Leczo konserwowane

Składniki: 3 kg pomidorów 3 kg marchewki 3 kg czerwonej papryki 1 kg kabaczków 1 kg bakłażana 1 duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oliwy 2/3 szklanki octu spirytusowego 3 łyżki soli 3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Bakłażany oczyścić, pokroić w pół plasterki, posolić, przełożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Marchew obrać, pokroić…

Pomidory z czosnkiem konserwowane

Składniki: 1 kg dojrzałych twardych pomidorów 1 główka czosnku natka pietruszki Zalewa: 1 litr wody 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Mniejsze przekroić na połowę, większe na ćwiartki.. W sterylnie czystych słojach układać pomidory, przekładać czosnkiem i gałązkami pietruszki. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do…

Rokitnik i głóg w syropie konserwowany

Składniki: 1 kg owoców rokitnika 50 dkg owoców głogu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce rokitnika i głogu dokładnie umyć. Głóg przekrawać na połowę i usuwać nasiona. W sterylnie czystym słoju układać warstwami rokitnik i głóg. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Wrzącym syropem zalać owoce w słojach, szczelnie…

Rydze solone smaczne i aromatyczne

Składniki: zdrowe, młode rydze cebula czosnek sól pieprz liść laurowy Sposób przyrządzenia: Rydze dokładnie umyć, wyłożyć na sito i przelać obficie wrzątkiem. Odciąć trzony. W dużym słoju ( naczyniu kamionkowym ) układać warstwami grzyby, pokrojona w plastry cebulą, czosnek i liść laurowy w ilości wg upodobań.. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne…