Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Botwinka pasteryzowana

Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.

Czosnkowa receptura na zimę- Iwony

Składniki: 1 ¼ litra wódki 2 główki czosnku 2 cytryny ½ litra płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i ząbki pokroić w cienkie  paseczki, cytrynę  sparzyć i pokroić  w ósemki, zalać wódką i miodem i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do czystych butelek i odstawić na 3 miesiące. Doskonałe lekarstwo…

Kabaczkowy przysmak na zimę  Iwony

Składniki: 1 kg kabaczka 25 dkg  małych pieczarek 2  czerwone papryki 3 średnie cebule 4 średnie pomidory 4-5 ząbków czosnku gałązka  tymianku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk  umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną…

Babcine ogórki  przepis Iwony

Składniki: 7 kg ogórków młoda nieduża marchewka czosnek i koper  wg/ uznania listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Zalewa: ¾ litra octu 2 ½ litra wody 1 ½ szklanki cukru ¼ szklanki soli Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoiczków włożyć, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i dokładnie umyte ogórki. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować…

Kolorowy warzywny słoik na zimę Iwony

Składniki: 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki ½ kg cebuli 1 kg ogórków 1 kalafior 8 ząbków czosnku ½ kg żółtej fasolki szparagowej Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 ½  litra wody 2 ½ łyżki soli przyprawa do ogórków konserwowych Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoików układać warstwami plastry marchewki, ogórka,…