Składniki: 1 kg jabłek ½ kg rodzynków Sposób wykonania: Jabłka umyć i pokroić na kawałki po czym wrzucić je do gęsiora. Wlać 5 litrów wody i odstawić na cały tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić.
Tag: dżemy
Listy
Marynowane owoce dzikiej róży
by Edyta Ślusarz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…
Listy
Dżem z płatków różanych
by Krzysiek Słotwiński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg płatków dzikiej róży ½ kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania; Płatki róż skropić sokiem z cytryny i zasypać szklanką cukru. Wówczas całość dokładnie utrzeć. Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas…
Listy
Przecier paprykowy
by Żaneta Pruska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 szkl cukru 2 cytryny 1 łyżka soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na małe kawałki po czym wrzucić ją do rondelka. Zasypać cukrem i dusić na małym ogniu. Gdy papryka będzie już prawie miękka dodać sok z cytryny. Gdy przecier stanie się gęsty, doprawić do smaku solą i przełożyć do…