Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Powidła z borówek

Składniki:  1 kg borówek  2 szkl. cukru  1 szkl. wody   Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia…

Warzywny mix

Składniki: 3 kg pomidorów 2 główki czosnku 2 ostre czerwone papryki 10 słodkich papryk 1 szkl. cukru 2 łyżki soli 3 łyżki oleju łyżka octu 10% Sposób wykonania: Pomidory oraz oba rodzaje papryk zemleć w maszynce po czym dodać do nich olej, cukier oraz sól. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 15-20 minut. Po…

Pasteryzowane buraczki

Składniki: buraki ćwikłowe 5 kg czosnek 3 ząbki cebula 2 sztuki Zalewa: ocet 1,5 szklanki woda 1,5 szklanki cukier 3/4 szklanki ziele angielskie 5 ziaren pieprz ziarnisty 5 ziaren liść laurowy 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o…