Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Kiszona kapusta z czerwonymi buraczkami Iwony

Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonych buraczków 2 łyżki  kminku 3-4 pokruszone listki laurowe Sposób przyrządzenia: Kapustę  oczyścić i poszatkować, Buraczki umyć, obrać, i drobno poszatkować. Całość dokładnie wymieszać. Układać w słojach warstwami przesypując solą ,kminkiem i pokruszonymi listkami laurowymi. Ubijać tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, przenieść…

Kiszona kapusta z grzybkami

Składniki: 4 kg białej kapusty 8 dużych kwaśnych jabłek ½ k grzybków / gąsek/ 10 dkg soli nasiona jałowca i kopru wg/ uznania Sposób przyrządzenia: Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć  na 10 minut do lekko osolonego  wrzątku. Wyjąć osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kapustę oczyścić i  poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne…

Kwaszona kapusta z kwaszonymi ogórkami Iwony

Składniki: 3 kg białej kapusty 4 strąki czerwonej papryki ½ kg kwaszonych ogórków łyżeczki kminku 6 cebul  średniej wielkości łyżki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać  pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W…

Ogórki kwaszone w butelkach Iwony

Składniki: 5 kg ogórków 10 szklanek wody 10 dkg soli koper, czosnek wg /uznania Sposób przyrządzenia: Przygotować butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej. Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać. Butelki napełnić ogórkami, do każdej butelki, dodać czosnek i koper wg uznania. Z wody i soli przygotować zalewę. Zalać ogórki i nałożyć zakrętki, dokładnie zakręcić i odstawić…

Kiszona kapusta z marchewką, papryką, jabłkami i cebulą Iwony

Składniki: 3 kg białej kapusty 30 dkg papryki czerwonej 30 dkg marchewki 30 dkg kwaśnych jabłek 3 duże cebule 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, marchewkę  umyć  i razem z obranymi jabłkami  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę oczyścić…