Składniki: ½ kg truskawek 2 pomarańcze ½ kg cukru Sposób wykonania: Umyte truskawki pozbawione szypułek przełożyć do garnka. Pomarańcze, również obrać, podzielić na cząstki i wrzucić do truskawek. Wrzucić jeszcze skórkę obraną z jednej pomarańczy. Zasypać całość połową cukru i gotować na małym ogniu, do momentu aż owoce staną się szkliste. Pod koniec gotowania wsypać…
Tag: dżem
Porady i Ciekawostki
Dżem żurawinowy z gruszką
by Lidia Skrzyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 2 gruszki 2 łyżki usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej ½ kg cukru ½ szkl wody Sposób wykonania: Do rondelka wlać ½ szkl wody i wsypać 2 szklanki cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Włożyć do niego oczyszczone żurawiny. Następnie obrać gruszki, które pokroić na mniejsze kawałki i również dodać…
Porady i Ciekawostki
Dżem z owoców kiwi z jabłkiem
by Marta Ficek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg owoców kiwi ½ kg winnych jabłek ½ kg cukru ½ szkl wody 1 cytryna Sposób wykonania: Obrane owoce kiwi pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka również obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie do rondelka wlać szklankę wody, dodać miód oraz cukier. Całość gotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Wówczas dodać…
Porady i Ciekawostki
Żeberka z dżemem morelowym
by Małgorzata Knap • • 1 Comment
Listy
Zapiekane w sosie cebulowo morelowym mięso z sarny lub jelenia
by Paulina Dybich • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka ¼ szklanki wody 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego ½ szklanki pikantnego keczupu 1 torebka zupy cebulowej w proszku 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet,…