Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżem

Pikantny dżem z moreli i papryki

Składniki: 4,5 szklanki obranych, drobno pokrojonych moreli 1 ostra, drobniutko pokrojona papryka ½ drobno pokrojonej czerwonej papryki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki . Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 90 minut mieszając. Dodać środek żelujący (wg przepisu producenta) i…

Pikantny dżem pomidorowo brzoskwiniowy

Składniki: 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu pomidorów 2,5 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego rozmarynu ½ łyżeczki mielonego pieprzu szczypta mielonego chili środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem rozmarynu, pieprzu i chili. Zawartość rondla doprowadzić…

Żel cytrynowo miodowy

Składniki: 6 cytryn 2,5 szklanki płynnego miodu środek żelujący Sposób przyrządzenia: Z cytryn obetrzeć na drobnej tarce 4 łyżeczki skórki, wycisnąć sok. Sok przecedzić. W rondlu wymieszać miód, sok z cytryny, skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, dodać środek żelujący w ilości zalecanej przez producenta, gotować kolejną minutę usuwając tworzącą się pianę. Gorącym…

Dżem paprykowo jabłkowy

Składniki: ½ szklanki musu jabłkowego ½ szklanki marmolady pomarańczowej 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 drobno posiekana ostra papryka 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubych ściankach (idealny byłby żeliwny) wymieszać wszystkie składniki. Smażyć mieszając aż papryka zupełnie zmięknie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać zamknięte…