Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dynia

Kanapki z pastą serowo  dyniową

Składniki: 4 kromki ciemnego chleba tostowego 10 dkg miąższu dyni 3 łyżki tartego żółtego sera 4 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Dynie pokroić w drobną kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać dynię, podlać łyżka wody i powoli dusić mieszając, gdy dynia zmięknie dodać ser i ucierając łyżką podgrzewać kilka minut aż uzyskamy jednorodną pastę. Skorygować smak…

Pyszne pierogi z dynią

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1 nieduża dynia, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
  • odrobina otartej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżka tartego sera parmezan
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa do smaku

Sałatka z dyni ze szpinakiem i serem feta

Składniki: ½ dużej dyni ¼ prażonych, posiekanych  orzechów nerkowca lub włoskich 2 pokrojone na ósemki pomidory 5 dkg listków szpinaku 1 szklanka pokruszonego sera feta 2 łyżki oliwy Dressing: 1 łyżka musztardy 3 łyżki octu balsamicznego ¼ szklanki oliwy Sposób przyrządzenia: Dynię pokroić w pasy, oczyścić z nasion i włókniny. Piekarnik nagrzać do 185 stopni…

Pizza wegetariańska Joanny

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Schab na świąteczny obiad

Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 korzenie pasternaku obrane przekrojone wzdłuż na ćwiartki 1 kg miąższu dyni pokrojonego na kąski 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone wzdłuż na ósemki 1 cytryna 1 łyżka oliwy 2 łyżki ziół prowansalskich 1 jabłko 2 szklanki esencjonalnego rosołu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa wymieszać z sola i pieprzem…