Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drobiowe

Pikantny dżem pomidorowo brzoskwiniowy

Składniki: 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu pomidorów 2,5 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego rozmarynu ½ łyżeczki mielonego pieprzu szczypta mielonego chili środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem rozmarynu, pieprzu i chili. Zawartość rondla doprowadzić…

Azjatycka przekąska z kurczaka

Składniki: 25 dkg filetów z kurczaka pokrojonych w grubą kostkę 1 białko mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia Marynata: 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy Pięć smaków sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty i mięso wymieszać w miseczce, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Białko zmiksować. Obsączone…

Pierś indyka z jeżynami

Składniki: 1 pierś z indyka ze skórką 1 pomarańcza 1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej zielonej kolendry 30 dkg jeżyn 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomarańczę wyszorować ,skórki  skroić na cienkie paseczki . Z miąższu wycisnąć sok . Pierś  z indyka oprószyć solą i…

Indyk z wiśniami z syropu

Składniki: 1 indyk 20 dkg słoniny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku słoik wiśni w syropie Sposób przyrządzenia: Sprawioną tuszkę indyka około 2-3 kg natrzeć solą, oprószyć pieprzem, odstawić na dobę w chłodne miejsce, do skruszenia. Słoninę pokroić w cienkie paski i naszpikować nią piersi  indyka. Na blasze rozgrzać masło, ułożyć indyka, wstawić do…

Udka z kurczaka po Wiedeńsku z ziołami

Składniki: 6 udek z kurczaka 2 jajka 4 suche bułeczki ½ szklanki mąki 1 litr oleju do głębokiego smażenia pęczek natki pietruszki plasterki cytryny Sposób przyrządzenia: Z udek kurczaka usunąć skórę, umyć je , osuszyć na papierowym ręczniku. Suche bułeczki utrzeć na tarce. Każde udko obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć w…