Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dorsz

Zrazy rybne

Składniki: 4 filety z dorsza (pangi, tilapii) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki musztardy sok z cytryny cebule 2 ogórki konserwowe olej łyżka natki pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Koncentrat wymieszać z musztardą i posmarować jedną stronę filetów. Ogórki i cebulę pokroić w cienkie plastry , ułożyć na…

Dorsz z włoszczyzną

Składniki: 4 dzwonki dorsza cytryna sos worcaster sól biały pieprz włoszczyzna 8 łyżek białego wina Sposób przyrządzenia: Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora…

Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 1 łyżka oliwy 1 szklanka  buliony rybnego ¾ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki kaparów ¾ łyżeczki zgniecionego czerwonego pieprzu 1 pomidor bazylia, oregano, czosnek – do smaku 10 pokrojonych oliwek bez pestek Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić!), dodać…

Dorsz wigilijny

Składniki: 1 kg filetów z dorsza ze skórą 2 jaja ugotowane na twardo – alternatywnie 3 marchewki, 2 pietruszki 1 por, biała część liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego – wg upodobań ¼ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić, wyfiletować. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki. W odpowiednim do gotowania ryb naczyniu…

Racuszki rybne

Składniki: 30 dag filetów z dorsza 0,5 cytryny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka tymianku 2 szklanki mąki 2 dag drożdży pieprz, sól, 0,5 łyżki cukru olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. Roztarte z cukrem drożdże zalać 3-4 łyżkami wody i przez kilka minut trzymać…