Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe wypieki

Pita

Chlebki pita pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Są niezbędnym składnikiem kebabów i innych dań z grilla. Choć można je już u nas kupić w wielu różnych maściach, dlaczego nie spróbować ich zrobić samemu? Tym bardziej, że składniki u nas powszechnie dostępne i znajdują się w każdej kuchni.
 

Składniki:

• 1 kg maki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• łyżka drożdży
• około 650 ml ciepłej wody

 

Świąteczny chlebek bakaliowy

Składniki: • 5 dag masła • 1 jajo • 30 dag mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 15 dag miodu • 4-5 łyżek mleka • 10 dag suszonych daktyli bez pestek • 10 dag migdałów • 10 dag kandyzowanych wisienek • 10 dag rodzynek • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych…

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami.

Składniki: Ciasto: 1i ¾ szklanki maki ok.1/2 szklanki mleka 30 g drożdży świeżych lub 1i1/2 łyżeczki instant 50 g tłuszczu 1 jajo Nadzienie: 750 g kapusty białej 20 g grzybów suszonych lub 100-150 g pieczarek ok.2 łyżki tluszczu cebula sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pokrojoną kapustę udusić. Grzyby po ugotowaniu drobno posiekać, dodać do kapusty…

Moskole

Składniki: • ¾ kg ziemniaków. • 1 szkl. mąki. • 2 jajka, sól. Wykonanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, ubić tłuczkiem. Wyrobić z mąką, jajami. Z masy formować okrągłe placuszki układać na blasze posmarowanej olejem. Piec na rumiano. Gorące można posypać startym żółtym serem. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję konkursu …..przez gaździnę.