Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 45 gram masła
- łyżeczka soli
- 1/4 kostki drożdży
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
- 1 łyżeczka miodu
- olej
Składniki: 6 szklanek przesianej mąki 9 łyżeczek cukru 15 dkg masła 1 łyżka drożdży 1 szklanka mleka 1 żółtko jaja szczypta soli cukier waniliowy 3 łyżeczki rodzynek 3 łyżeczki migdałów tarta gałka muszkatołowa jajko do glazurowania Sposób przyrządzenia: Do mleka o temperaturze pokojowej dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, dodać cześć mąki i odstawić do…
Składniki: • płat ciast francusksego • płat ciasta kruchego Wykonanie: Nakładamy jedno na drugie, i wałkujemy na grubość 0,5 cm, przekrajamy kawałek ciasta i skręcamy i formujemy kółko. Dokładnie chlapiemy wodą i opiekamy w 180˚C na złocisty kolor. Uwagi…….. Musimy odpiekać obwarzanki na papirusie lub na papierze silikonowym, ponieważ ciasto francuskie puszcza dużo tłuszczu podczas…
Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy Nadzienie: ½ kurczaka 15 dkg pieczarek 1 papryka 5 dkg śliwek suszonych 1 jajko natka pietruszki oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Chłodnego obrać z mięsa, mięso posiekać.…