Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe wypieki

Chlebki pita – krok po kroku

Składniki: 1 kg maki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka drożdży około 650 ml ciepłej wody Sposób przyrządzenia: Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka…

Chlebuś o smaku pizzy

Składniki: 1/2 mąki luksusowej 1 jajko 5 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej wody po łyżeczce ziół: majeranek, zioła do pizzy, bazylii i ziół prowansalskich Dodatki: smażona cebulka słonecznik, pestki dyni 20 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę(wg smaku ,co kto lubi) Sposób przyrządzenia: W ciepłej wodzie rozrobić drożdże z jajkiem i wlać…

Pyszne gofry

Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 10 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łużeczki proszku do pieczenia ok.2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i cukier wsypujemy do naczynia.Dodajemy wodę(zwykłą zimną)w takiej ilości aby ciasto było jak gęsta śmietana.Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę i mieszamy.Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.Wlewamy…

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie należy wsadzić w tak gorący piec jak drożdżowe, bo jeżeli piec za zimny, nie będzie się ciasto dzieliło w listki tylko sklęśnie. Wziąć 40 deka suchej mąki, 2 jaja, 40 deka masła, trochę wody. Masło wymyć w zimnej wodzie i zostawić je w niej. Wsypać 40 deka mąki na stolnicę, zrobić w pośrodku…

Quiche z pomidorami i serem

Skład: Ciasto: 30 dkg maki 2 łyżki mleka 15 dkg masła Nadzienie: 3 średnie pomidory 150 ml śmietanki 30 % Sól, pieprz 20 dkg sera chedar Cebula dymka Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie wykładamy nim okrągłą formę i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do…