Składniki: • 1/2 kg parówek • 30 dag pieczarek • kilka suszonych grzybów • 3 cebule (posiekane) • 2 suszone ostre papryczki • 1 puszka koncentratu pomidorowego • sól • pieprz • masło Sposób przyrządzenia: Cebulę poddusić na sporej ilości masła (aż się zeszkli). Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 szklankami wody. Dolać do cebuli. Papryczki…
Tag: domowe wędliny
Wędliny
Biała kiełbasa w Maladze
by sara • • 2 komentarze
Składniki na 8 porcji: • 1.5 kg białej kiełbasy • 1/2 butelki wina typu malaga • 2-3 listki laurowe • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu • 4-5 ziarenek ziela angielskiego • 3-4 goździki • łyżka oleju • 5-6 ziarenek zielonego pieprzu Wykonanie: Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Zalać winem do wysokości 2/3…
Wędliny
Kiełbasa polska
by tinca • • 0 Comments
Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek z karku, od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny. Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać, na 4 kilo mięsa wziąść 10 deka soli, 4 gramy saletry, 1 deko pieprzu, 1 deko ziela angielskiego, utłuczonego drobno, 2 deko majeranku przetartego, drobniutko posiekanego czosnku 2-3 ząbki i dwie szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków, i dwóch cebul. Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, a dłużej się konserwują. Wymięszać dobrze mięso z przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Wędliny
Biała kiełbas zapiekana.
by Bazylia • • 0 Comments
Skład: 1 kg białej kiełbasy (używam surowej, do tej parzonej nie mam zaufania) 2 cebule główka czosnku smalec (albo inny tłuszcz) Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i ciasno układamy w nim ponakłuwaną kiełbasę, obkładamy ją ząbkami czosnku i cebulą pokrojoną w krążki, wtykając je między kiełbasę i na wierzch. Wstawiamy do piekarnika (200 stopni)…