Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe specjały

Nalewka wiśniowo miętowa

Składniki: 1 l wódki 5 szklanek dorodnych wiśni 20 pestek wiśni 20 listków mięty ½ cytryny pokrojonej w plastry ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na…

Nalewka wigilijna

Składniki: 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 5 goździków 3 ziarna kardamonu odrobinę kory cynamonowca szczypta nasion kminku Sposób przyrządzenia: Suszone śliwki pokroić w paseczki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku wymieszać wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym…

Nalewka z rokitnika

Składniki: 1 kg owoców rokitnika 2 szklanki cukru 3 szklanki spirytusu 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce rokitnika zbieramy po przemrożeniu, jeśli robimy to wcześniej n należy owoce zamrozić w zamrażarce. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć i odstawić na 8 tygodni, kilkakrotnie w…

Nalewka Galiano

Składniki: 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki miodu 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla 1 laska cynamonu 1 rozcięta wzdłuż laska wanilii szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki suszonego biedrzyńca 1 pokrojony w plastry banan 1 pokrojony w kostkę plaster ananasa Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, schłodzić, rozpuścić…

Nalewka brzoskwiniowa

Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń, obranych ze skórki, pokrojonych w kliny 1 rozgnieciona pestka brzoskwini ½ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 2 szklanki spirytusu 1 szklanka Brendy Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać…