Składniki: 3 szklanki dobrej tequili skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 2/3 szklanki likieru cointreu Sposób przyrządzenia: Owoce cytrusowe bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Używając bardzo ostrego noża ściąć z nich skórkę dokładnie oddzielając ją od białej włókniny. W gąsiorku umieścić skórkę z owoców, zalać tequilą i likierem, odstawić na 7 dni,…
Tag: domowe specjały
Nalewki
Nalewka lukrecjowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek drobno pociętego korzenia lukrecji 1,5 szklanki spirytusu 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Korzeń lukrecji bardzo dokładnie umyć, pokroić drobno. Lukrecję umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem, dokładnie zamknąć, odstawić na 7 dni. Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić, dodać do gąsiorka i odstawić na kolejne 7 dni i kilkakrotnie…
Nalewki
Nalewka na orzechach laskowych
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 15 orzechów laskowych 1 laska wanilii 2 ziarna ziela angielskiego 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić.…
Nalewki
Nalewka tropikalna na rumie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 5 dojrzałych bananów 1 dojrzały ananas 1 litr białego mocnego rumu 1 szklanka soku z ananasów 1 laska wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać pokroić w kostkę. Banana obrać ze skóry, podzielić w plastry. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 35 dni, kilkakrotnie w…
Nalewki
Nalewka miodowa szkocka
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l szkockiej whisky 1 szklanka miodu 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru skórka z ½ cytryny, obrana bez białej włókniny Sposób przyrządzenia: W słoiczku umieścić obraną skórkę z dokładnie umytej we wrzątku cytryny, zalać alkoholem, odstawić na 48 godzin. Po tym czasie skórkę usunąć, a alkohol przelać do gąsiorka.…