Składniki: 400 g maku 200 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1cytryny 2 białka sól Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go…
Tag: dodatki
Dodatki
Kluski ziemniaczane Kamila
by Kamil Ryś • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków 200 g czerstwej bułki 200 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić i wyciskać praską do ziemniaków. Następnie bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do ziemniaków. Dodać jeszcze mąkę, szczyptę soli oraz…
Dodatki
Grzanki z pomidorami i anchois
by Olga Szkudlarek • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 8 kromek pszennej bułki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 filety anchois sól pieprz Sposób wykonania: Kromki zarumienić w piekarniku. Pomidory obrać ze skórki po czym pokroić je w plasterki. Następnie zarumienione kromki posmarować rozgniecionym czosnkiem. Układamy na nich plasterki pomidorów a na nich paseczki anchois. Całość skropić oliwą i oprószyć…
Dodatki
Ziołowe grzanki
by Matylda Pogorzelska • • 0 Comments
Dodatki
Borówki z gruszką
by Gosia Dutkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 800 g borówek 1 gruszka 60 g cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie obrać gruszkę i pokroić ją w dużą…

