Składniki: 40 dkg marchwi 1-2 jabłka 2 łyżki tartego chrzanu pół szklanki śmietany natka pietruszki sól cukier sok z cytryny (ostatecznie kwasek cytrynowy) do smaku Sposób przyrządzenia: Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z marchewką, śmietaną,…
Tag: dodatki do warzyw
Dodatki
Pan pomidor pod pierzynką
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 5 dużych pomidorów 250 g tłustego twarożku śmietankowego 2 łyżki stołowe śmietanki kremówki 3 ząbki czosnku Szczypior Sól Pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory myjemy i każdego z nich przekrawamy w poprzek na 4 równe plastry. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Rozgnieciony czosnek dodajemy do twarożku, solimy i dokładnie mieszamy. Do masy twarożkowej dodajemy 2 łyżki stołowe…
Surówki
Surówka do obiadu
by sylwia kolodziej • • 0 Comments
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pomidory
- 2 ogórki zielone(lub kiszone, konserwowe, jakie kto lubi)
- koperek
- mała cebula (najlepiej czerwona)
- kilka rzodkiewek
- sos koperkowo- ziołowy
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę przekroić na pół i poszatkować. Pomidory, ogórki, cebule pokroić w kostkę(niezbyt drobną). Koperek posiekać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki lub w ósemki. Wrzucić odsączoną kukurydzę. Sos zrobić wg przepisu na opakowaniu i zalać warzywa. Od razu po zalaniu surówka jest chrupiąca, natomiast gdy trochę postoi jest miękka-jak kto woli. Inna uboższa, jednak również smaczna wersja to sama kapusta zalana sosem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia
Dodatki
Paszteciki do czerwonego barszczyku
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki na ciasto: 60 dag mąki 2/3 kostki margaryny 2 jajka(1całe+1żółtko)białko na posmarowanie pasztecików 3 dag drożdży 2/3 szklanki gęstej śmietany olej do smarowania blachy Sposób przyrządzenia: Farsz:1/2kg grzybów leśnych, ugotować, przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.30dkg kiszonej kapusty ugotować, pokroić drobno i dodać do grzybów,przyprawy9pieprz,sól,majeranek,Vegeta)troszkę żółtego sera, przesmażona drobno w kostkę pokrojona cebula, troszkę…
Dodatki
Młode, opiekane ziemniaczki
by Anna Macyszyn • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 100 ml oleju sól, pieprz, tymianek, czerwona słodka papryka Sposób przyrządzenia: Ziemniaczki obieramy, większe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego ziemniaczki. Smażymy je aż nabiorą złotego koloru. co kilka minut należy je przemieszczać aby sie nie przypaliły. W międzyczasie posypujemy solą i pieprzem. Na końcu…