Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Kluski ziemniaczane Kamila

Składniki: 800 g ziemniaków 200 g czerstwej bułki 200 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko sól Sposób wykonania:  Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić i wyciskać praską do ziemniaków. Następnie bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do ziemniaków. Dodać jeszcze mąkę, szczyptę soli oraz…

Kapusta saute pychotka

Składniki: ½ drobno pokrojonej główki kapusty 1 drobno pokrojona cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 nieduże kwaśne utarte na tarce jabłko 2 łyżki masła ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać kapustę i pozostałe składniki, dusić razem mieszając przez około 30 minut. Smacznego!

Kapusta smażona na bekonie

Składniki: 1 nieduża grubo pokrojona kapusta 4 plastry bekonu lub boczku 1 łyżeczka smalcu sól i pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać smalec, dodać bekon i smażyć aż stanie się chrupki. Bekon wyjąć, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Z rondla odlać 1 łyżkę tłuszczu ( jeśli ktoś lubi tłuste potrawy to nie) dodać kapustę…

Kapusta pychotka

Składniki: 1 pokrojona główka kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brązowego cukru 4 rozdrobnione ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dużym rondlu rozgrzać masło i olej, dodać czosnek, przez chwilę podgrzewać, a następnie dodać kapustę i cukier, dusić przez około 5 minut, dodać ocet winny. Dusić dalsze…