Składniki: 400 g maku 200 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1cytryny 2 białka sól Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go…
Tag: dodatki do potraw
Dodatki
Kluski ziemniaczane Kamila
by Kamil Ryś • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków 200 g czerstwej bułki 200 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić i wyciskać praską do ziemniaków. Następnie bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do ziemniaków. Dodać jeszcze mąkę, szczyptę soli oraz…
Dodatki
Kapusta saute pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: ½ drobno pokrojonej główki kapusty 1 drobno pokrojona cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 nieduże kwaśne utarte na tarce jabłko 2 łyżki masła ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać kapustę i pozostałe składniki, dusić razem mieszając przez około 30 minut. Smacznego!
Dodatki
Kapusta smażona na bekonie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 nieduża grubo pokrojona kapusta 4 plastry bekonu lub boczku 1 łyżeczka smalcu sól i pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać smalec, dodać bekon i smażyć aż stanie się chrupki. Bekon wyjąć, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Z rondla odlać 1 łyżkę tłuszczu ( jeśli ktoś lubi tłuste potrawy to nie) dodać kapustę…
Dodatki
Kapusta pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 pokrojona główka kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brązowego cukru 4 rozdrobnione ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dużym rondlu rozgrzać masło i olej, dodać czosnek, przez chwilę podgrzewać, a następnie dodać kapustę i cukier, dusić przez około 5 minut, dodać ocet winny. Dusić dalsze…