
Składniki:
- ½ białego czerstwego chleba
- 4 łyżki masła
- 0,5 szkl. startego żółtego chleba
- czerwony ostry pieprz

Składniki: ½ białego czerstwego chleba 2 łyżki masła ½ szkl. starego żółtego sera Sposób wykonania: Z chleba odkroić skórkę a miąższ pokroić na cienkie paseczki, które posmarować masłem. Posypać je jeszcze startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podrumienić.
Składniki: 300 g orzechów włoskich 100 g laskowych orzechów 100 g cukru 2 jajka 50 ml rumu Sposób wykonania: Orzechy zmielić po czym dodać je do jajek i cukru. Całość dokładnie utrzeć poczym dodać posiekane orzechy laskowe raz rum. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 100 g migdałów 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Jajka utrzeć razem z cukrem oraz masłem po czym dodać figi pokrojone w paseczki, posiekaną skórkę, migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie utrzeć.