Składniki: 1 łyżka rodzynków 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Sposób wykonania; Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz miodem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.
Tag: dodatek
Listy
Sos grzybowy do świątecznych dań
by Karol Skawiński • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl suszonych grzybów 1 kostka bulion grzybowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ½ szkl gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie po czym je odcedzić i pokroić. Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…
Listy
Świąteczny sos chrzanowy
by Joanna Opałka • • 0 Comments
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szkl śmietany
- Żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl chrzanu
- sól
- cukier
Listy
Aromatyczny sos jałowcowy
by Danuta Zacharska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l wody 1 cebula 1 łyżka rozgniecionego jałowca 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją wodą i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać owoce jałowca i posiekaną cebulę. Trzymać na małym ogniu około 30 minut. Po tym…
Listy
Sos cebulowy Krystyny
by Krystyna Cedro • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szkl bulionu warzywnego 2 cebule ½ szkl śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz wlać wino. Trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie przetrzeć przez…