Składniki: 20 raków łyżka masła łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól gałka muszkatołowa 2 żółtka Sposób wykonania: Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym rozprowadzić ją śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić ugotowane posiekane szyki oraz nóżki rakowe. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać żółtka…
Tag: dodatek do potraw
Dodatki
Farsz z grzybów suszonych do pasztecików
by Beata Antczak • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 ½ łyżki masła 2 łyżki śmietany ½ łyżki mąki sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mąkę i całość podsmażyć. Następnie ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebuli. Zalać całość śmietaną i doprawić do smaku solą.
Bliny
Bliny błyskawiczne
by Gosia Rosińska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 3 szkl. mleka 5 jajek 5 łyżek masła łyżka cukru ¾ łyżeczki soli Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wlać do nich mleko, sól oraz 2 łyżki rozpuszczonego masła. Całość wymieszać po czym wsypać jeszcze mąkę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodać białka ubite na…
Dodatki
Masło zielone
by Adela Rudnicka • • 0 Comments
Składniki: 200 g masła pęczek natki pietruszki ¼ łyżeczki kawsku cytrynowego sól Sposób wykonania: Masło utrzeć aby było miękkie po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz kwaskiem cytrynowym. Masło uformować w kostkę i schłodzić.
Dodatki
Grzanki z winem
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 400 g miętusa cebula 2 łyżki masła sól pieprz ugotowana wątróbka z miętusa łyżka śmietany 1 żółtko Sposób wykonania; Z miętusa usunąć ości, oprószyć mąką i posiekać po czym podsmażyć go na łyżce rozgrzanego masła. W między czasie w innym rondelku na pozostałym maśle przesmażyć posiekaną cebulę po czym połączyć ją z rybą. Dodać…