Składniki: 5 parówek mrożone ciasto francuskie roztopione masło lub oliwa Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z osłonek. Rozmrożone ciasto francuskie pokroić na pasy o szerokości równej długości kiełbasy. Każdą parówkę ciasno zawinąć w płat ciasta, rulon pokroić na kawałki o długości 2 – 3 cm, posmarować masłem. Tak przygotowane parówki zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury…
Tag: do
Listy
Przysmak wieprzowy
by Donata Wawrzyczek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mięsa wieprzowego z udźca 25 dkg mięsa wieprzowego z karku 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka białego wina 1/3 szklanki dobrej śmietany 1 jajko 2 ugotowane ozorki wieprzowe 15 dkg pieczarek biały pieprz, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa – do smaku Sposób przyrządzenia: Mięsa umyć, osuszyć. Karczek zmielić w maszynce, szynkę i oczyszczone…
Listy
Mortadela smażona w jajku
by Malwina Jabłecka • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg mortadeli lub innej grubej kiełbasy 2 jajka ½ szklanki wody 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z 1 łyżką oleju, solą i pieprzem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w grube plastry. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Plastry kiełbasy maczać…
Listy
Biała, domowa kiełbasa z pieczarkami
by Roksana Prokopczyk • • 0 Comments
Listy
Pieczony filet z indyka Joli
by Jola Ciesielczyk • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg filetów z indyka sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku Sposób przyrządzenia: Przygotować odpowiedni duży rondel, wypełnić go wodą i dodać taką ilość soli aby woda była mocno słona. W tak przygotowanej zalewie moczyć filet z indyka przez 2 godziny, po tym czasie filet wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie wmasować weń olej…