Składniki: 3 udka z kurczaka 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, zeszklić na maśle. Umyte i osuszone udka kurczaka ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zmiękną dodać fasolkę i cebulę wraz z masłem na którym się smażyła.…
Tag: dietetyczne
Wołowina
Wołowina z fasolką szparagową
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej 50 dkg ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej 2 małe pomidory 1 cebula zielona cebulka sól, pieprz, ulubiona zioła Sposób przyrządzenia: Umyte mięso pokroić w plastry lub grubą kostkę. W rondlu zalać mięso wodą i dusić powoli aż zmięknie, posolić. Dodać fasolkę, pokrojona w plastry cebulę, powoli gotować. Pomidory sparzyć, obrać…
Warzywa
5 x pory
by Izunia • • 0 Comments
Por (Allium porrum L.) to dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do…
Sałatki
Sałatka dietetyczna z kurczka
by Angelika • • 1 Comment
Składniki: 5 polędwiczek z kurczaka lub 3 filety z kurczaka pomidory ogórki zielone rzodkiewka sałata woreczek ryżu sos sałatkowy Sposób przyrządzenia: Polędwiczki ugotować na wodzie
Warzywa
Topinambur
by mariola • • 0 Comments
Topinambur przywędrował do Europy z Ameryki Północnej w 1605 roku wraz z francuskim podróżnikiem i założycielem miasta Quebec Samuelem de Champlainem Naziemna część rośliny bardzo przypomina słonecznik zwyczajny. Na sztywnej długiej i dobrze uliścionej łodydze znajduje się znany nam talerz słonecznika. Tyle tylko, że kwiat topinambura nie jest wielki. W części podziemnej znajdują się liczne…