Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: desery

Banany zapiekane z czekoladą i migdałami

Składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki tartej mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Banany umyć, dokładnie wytrzeć. Skórę naciąć wzdłuż banana lekko ją rozchylając. Odsłonięty miąższ banana posypać cukrem, tartą czekoladą i migdałami. Banany ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do…

Pieczone nektarynki lub brzoskwinie z bitą śmietaną

Składniki: 2 nektarynki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka rozpuszczonego masła bita śmietana Sposób przyrządzenia: Nektarynki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę. Nektarynki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową skórką do góry, posmarować roztopionym masłem, oprószyć brązowym cukrem.  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż cukier się rozpuści…

Kasza manna z bananami

Składniki: 1 dojrzały banan 1 szklanka soku jabłkowego 2 szklanki kaszy manny 2, 5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Kaszę mannę wymieszać z wodą, gotować mieszając 5 minut, schłodzić. Banana obrać, pokroić. Ugotowaną mannę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wyłożyć do miseczek i podawać. Deser można uatrakcyjnić dodając posiekane migdały, rodzynki…

Deser jabłkowo gruszkowy

Składniki: 2 kwaśne jabłka 1 dojrzała gruszka 1 żółtko ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku jabłkowego szczypta mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszkę i jabłka ugotować w niewielkiej ilości wody, obrać ze skórki, usunąć rdzeń i gniazda nasienne, miąższ zmiksować blenderem. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,…

Deser z rabarbaru z imbirem i jogurtem

Składniki: 30 dkg oczyszczonych, pokrojonych 3 cm kawałki łodyg rabarbaru 5 dkg brązowego cukru 1 łyżeczka tartego imbiru 1,3 szklanki jogurtu greckiego 8 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować 4 kokilki żaroodporne o średnicy około 8 cm. Rabarbar wymieszać z imbirem i 5 dkg cukru. W każdej kokilce ułożyć warstwę rabarbaru z dodatkami. Piec w…