Składniki: 1 dojrzały melon miodowy 4 mandarynki sok z 2 mandarynek 2 granaty sok z 2 limonek Sposób wykonania: Melona pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i skórę, miąższ pokroić na plastry o grubości 10 mm. Mandarynkę obrać ze skóry i albedo (biała włóknina), pokroić w poprzek na plastry o grubości plastrów melona. Granaty obrać. Owoce…
Tag: desery
Porady i Ciekawostki
Mandarynki w czekoladzie Patryka
by Patryk Madejski • • 0 Comments
Składniki: 5 mandarynek bez pestek ½ szklanki utartej czekolady mlecznej 1 łyżeczka oleju kokosowego sezam – opcjonalnie Sposób wykonania: Mandarynki obrać, podzielić na segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać czekolada z olejem kokosowym i podgrzewać na łaźni wodnej aż czekolada się rozpuści, a masa nie będzie zawierała grudek. Segmenty mandarynki zanurzać do połowy w…
Porady i Ciekawostki
Sorbet cytrynowy z szampanem
by Dominik Świerczek • • 0 Comments
Listy
Mus kawowo-rumowy
by Iza Kuś • • 0 Comments
Składniki: łyżka żelatyny ¼ szkl białego rumu 1 szkl zaparzonej mocnej kawy 3 żółtka 6 łyżek cukru pudru 1 szkl śmietany kremówki 3 białka Sposób wykonania: Żelatynę wymieszać razem z rumem, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać gorącą kawę i mieszać do dokładnie połączenia się wszystkich składników. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem…
Listy
Pieczone śliwki z cynamonem i skórką z cytryny
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 dużych dojrzałych węgierek 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojem do góry, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i tartą skórką cytrynową. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku…