Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: desery

Jabłka z grilla

Składniki: 3 przekrojone na połowę, oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ¼ szklanki roztopionego masła 2 łyżki brązowego cukru mielony cynamon do smaku Sposób przyrządzenia: Grill nagrzać do temperatury 200 – 210 stopni C. Piec jabłka kilkakrotnie je obracając 4 minuty. Podpieczone jabłka posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Piec kolejne 4 minuty obracając i…

Owocowy szaszłyk z grilla

Składniki: olej brzoskwinie, śliwki, nektarynki 1 banan 1 ananas cukier puder Sposób przyrządzenia: Śliwki, brzoskwinie i nektarynki pokroić na połówki, usunąć pestki. Banana obrać, pokroić w grube plastry. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Na metalowe szpadki do szaszłyków nabijać naprzemiennie kawałki owoców, zrosić olejem. Piec na dobrze nagrzanym grillu około 5 minut obracając kilkakrotnie. Tak…

Sos mleczno waniliowy

Składniki: 1 litr mleka 4 dkg masła 4 dkg mąki 12 dkg cukru 1 laska wanilii Sposób przyrządzenia: Laskę waniliową przekroić wzdłuż na połowy, używając łyżeczki „ wyskrobać” z wanilii miąższ wraz z drobnymi nasionami. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Nie dopuszczać aby mąka zaczęła się rumienić. Dodać zimne mleko,…

Suflet jabłkowy Kasi

Składniki: 10 dkg masła 15 dkg cukru 4 jajka 60 dkg twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dkg winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, a następnie twarożek i kaszę mannę, oraz ubite na sztywno białka. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne…