Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…
Tag: deser
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w pomarańczowym syropie
by Julia Pośpiech • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki chińskie ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki dokładnie umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne. Pozostałe składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w winie
by Patryk Borecki • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny) 1 mała laska wanilii 4 suszone morele pokrojone w paseczki 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 4 rozkruszone wafelki waniliowe Sposób wykonania: Wino wymieszać z winem, dodać wanilię…