Składniki: 1 kg wołowiny 4 cebule 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego vegeta sól pieprz mielona papryka ostra papryka olej mąka Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie na osobnej patelni zeszklic posiekaną cebulę i przełożyć do o niej…
Tag: danie z wołowiny
Wołowina
Wołowina zapiekana w warzywach
by Renata Lasoń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny ½ główki kapusty marchewka pietruszka seler 2 cebule 1 szkl. bulionu ząbek czosnku sól pieprz papryka oliwa natka pietruszki Sposób wykonania: Posiekana cebulę zeszklić a rozgrzanej oliwie, wówczas dodać mięso pokrojone kostkę i razem smażyć. Następnie podlać bulionem, doprawić do smaku i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.…
Wołowina
Kociołek wołowy z warzywami
by Sylwia Gołaś • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny cebula czerwona papryka zielona papryka ząbek czosnku 20 dag wędzonej słoniny seler marchewka pietruszka ½ szkl. ryżu ½ kg kiszonej kapusty pieprz sól 1 szkl. bulionu Sposób wykonania: Mięso pokroić w dużą kostkę, paprykę, cebule i selera w mniejszą. Następnie marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki a czosnek posiekać. Wszystkie składniki…
Wołowina
Polędwica w ziołach
by Ewelina Kalina • • 0 Comments
Składniki: 2 kg polędwicy wołowej 2 łyżki masła 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki Bazyli 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki zmielonego grubo pieprzu Sos borówkowy: 20 dkg borówek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Polędwicę dokładnie umyć, osaczyć, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i obsypać przyprawami. Na foli aluminiowej wysmarowanej masłem ułożyć polędwicę…
Wołowina
Pieczona, marynowana polędwica
by ILona Jarczewska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka Bazyli 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka cząbru 6 ziarenek ziela angielskiego 4 listki laurowe sok z jednej cytryny 2 łyżki smalcu 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą , pieprzem…