Składniki:
• mięso wołowe 75 dag
• imbir świeży 3 kawałki
• słonika 5 dag
• sos sojowy 5 łyżek
• wódka 100 ml
Składniki: wołowina 5 steków olej 3/4 szklanki sól pieprz Bejca: czerwone wino 70 ml olej 1 szklanka liść laurowy 3 sztuki pieprz ziarnisty 5 sztuk tymianek 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Do miseczki należy wlać wino i olej, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i tymianek, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Steki wołowe należy namoczyć w…
Składniki: 2 kg mostka wołowego 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 por 2 cebule ½ szkl. czerwonego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Mostek oprószyć solą oraz pieprzem a warzywa pokroić. Następnie warzywa ułożyć na dnie rondla a na nich położyć mostek. Zalać cało winem i śmietaną. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…
Składniki: 1 kg udźca wołowego 5 łyżek smalcu 2-3 cebule 1 ½ szkl. koncentratu pomidorowego 2 szkl. bulionu 300 g suszonych śliwek sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Mięso podzielić na porcję, które oprószyć solą i osmażyć na tłuszczu. W między czasie posiekać cebule i zeszklić ją, wówczas dodać do mięsa razem z bulionem i…
Składniki: 800 g mięsa wołowego ½ łyżki maki sól pieprz łyżka masła pęczek zieleniny 1-2 kwaskowe jabłka 6-8 ziemniaków Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałeczki, które oprószyć solą oraz pieprzem. Natomiast kości porąbać i zagotować we wrzącej wodzie po czym przecedzić. Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle, rozprowadzić ją bulionem, wrzucić mięso oraz jabłka i…