Składniki: • 40 dag resztek kurczaka lub cielęciny • 30 dag kaszy jęczmiennej • 2 jajka • 400g gęstej śmietany • sól, pieprz • liście kaspusty Sposób przyrządzenia: Zmielić mięso, zmieszać z dobrze umytą i odsączoną kaszą i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsno-kaszanej uformować małe kulki. Liście kapusty sparzyć, usunąć grube nerwy…
Tag: danie z drobiu
Drób
Forszmak z resztek pieczystego
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • resztki pieczonego mięsa z drobiu • 20 dag szpiku wołowego • 4 łyżki masła • 10 jajek • 2 łyżki tartej bułki • gałka muszkatołowa • natka z pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Posiekać drobno mięso z resztek indyka, kury czy kaczki. Do tego dodać utarty wołowy szpik, 4 jajka ugotowane na…
Gęś
Gęś po Polsku faszerowana jabłkami
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 gęś • 1 kg jabłek • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka majeranku • kilka gałązek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc).…
Gęś
Gęś z kapustą
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 1 spora gęś • 3 łyżeczki soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 2 cebule • 1 główka czerwonej lub białej kapusty • 2 kwaśne jabłka Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem, położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec, aż…
Piersi z kurczaka
Drobiowe placki pana Rysia (czyli 2 piersi kurczaka na całkiem liczną rodzinkę)
by klaufa • • 4 komentarze
Składniki i sposób wykonania: 2 podwójne piersi z kurczaka bardzo drobno pokroić ,dodac 2 jajka,2 łyżki mąki(czubate),2 ząbki czosnku,posiekaną natkę pietruszki,sos sojowy lub maggi,przyprawy,ewntualnie podsmazona cebula. Wszystko wymieszać i nakładać na goracy tłuszcz jak placki ziemniaczane.