
Składniki:
• duży kurczak około 1,8 kg
• 12 listków świeżej szałwia
• 6 – 7 łyżek oliwy
• 2 cebule
• 2 główki czosnku
• 2 listki laurowe
• 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
• 1,5 szklanki bulionu domowego
• sól, pieprz

Składniki: • indyk • 10 dag słoniny • 45 dag cielęciny • 25 dag wątróbki cielęcej • sól, pieprz • 3 jaja • 2 bułki • ozór cielęcy • włoszczyzna • nóżki cielęce • 2 białka Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego indyka, odrzuciwszy podroby, rozpłatać ostrożnie na grzbiecie, wyjąć kości, skroić mięso, jakie przy kościach zostało, posolić…
Dwie młode, tłuste pulardki oczyścić, natrzeć cytryną, aby były białe, nalać zimną wodą tak, aby je tylko nakryła, dodać dużo włoszczyzny i trochę korzeni i gotować na wolnym ogniu pod pokrywą około 2 godzin, szumując starannie. Po ugotowaniu kury, wyjąć mięso, odkroić od kości, a obciągnąwszy skórkę, pokrajać w grube kostki. Rozetrzeć na biało 2…
Składniki: • 4 udka z kurczaka • 1 łyżeczka papryki w proszku • sól, pieprz • 2 jaja • 2 łyżki mąki • 8 łyżek śruty pszennej • 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału • 1 łyżka posiekanej bazylii • 6 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Udka opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym,…