Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z cielęciny

Gulasz cielęcy w pomidorowym sosie

Skład: 1kg mięsa cielęcego kolorowa papryka pomidory cebula wywar mięsny oliwa sól, pieprz, papryka mielona Sposób wykonania: Mięso myjemy, obsączamy, kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim cielęcinę. Paprykę czyścimy z nasion i błon, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem,…

Faszerowany mostek cielęcy

Skład:   ok.1,5kg mostka cielęcego sól, pieprz 4 łyżki przecieru z pomidorów 9-12 plastrów surowej szynki 2-3 pęczki natki 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw kilka suszonych listków szałwi 6 łyżek oleju pęczek włoszczyzny 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki sosu do pieczeni       Sposób wykonania:   włoszczyznę pokroić w drobną kostkę – natkę…

Potrawka cielęca z morelami orientalna

Skład:   20dkg suszonych moreli 1/2kg cielęciny bez kości Rodzynki masło, łyżeczka curry 1/2szkl. śmietany (zamiast można użyć jogurtu) sól,pieprz, cukier.       Sposób wykonania: Opłukane morele zaląc zimna woda (mało) i zostawić do odmoczenia. Opłukane i osuszone mięso pokroić w dowolne kawałki, posolić i posypać pieprzem, krotko obsmażyć naokoło. Przełożyć do rondla, dodać…

Sznycle po wiedeńsku

  Składniki: – 400 g udźca – 2 łyżki masła – łyżka oliwy – jajo – 2 łyżki mąki – 2 łyżki tartej bułki – sól – pieprz Wykonanie: Mięso umyj, wykrój i uformuj sznycle, lekko je rozgnieć, po czym posyp solą i pieprzem. Panieruj w mące, jajku i bułce tar[ej. Na patelni rozgrzej masło…

Sznycle cielęce z pieczarkami

 Składniki: 4 porcje: – 40 dag górki cielęcej – 25 dag pieczarek – cebula – 3 łyżki masła – łyżka oleju – pół szklanki śmietany 12-proc. – ząbek czosnku – natka pietruszki – sól, pieprz  Wykonanie: Mięso umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i pokrój na 4 kotlety. Czosnek obierz, przekrój i natrzyj nim z obu…