Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z cielęciny

Sznycel wiedeński

Składniki: • 4 duże kotlety cielęce, • 30 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, • 1/4 łyżeczka pieprzu, • 1 jajko, • 6 łyżek tartej bułki, • 4 łyżki oleju, • 4 łyżki masła. Wykonanie: Kotlety umyć pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, następnie lekko rozgnieść. Przygotować 3 płaskie talerze. Na jednym…

Wątróbka cielęca z jabłkami

Składniki: 50 dag jabłek 10 dag cebuli 8 dag smalcu 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej listki szałwi, sól, pieprz Wykonanie: Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka…

Cielęcina w goździkowym sosie.

Składniki: 1 kg górki cielęcej bez kości, 3 – 4 ząbki czosnku, sól, biały pieprz, goździki (ok. 10 szt.), 2 szklanki rosołu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Cielęcinę oczyścić z błon i tłuszczu. Nakłuć nożem, naszpikować ćwiartkami ząbków czosnku i goździkami (zostawić 3 – 4 szt. do sosu). Mięso zostawić na kilka godzin w…