Składniki: • 4 duże kotlety cielęce, • 30 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, • 1/4 łyżeczka pieprzu, • 1 jajko, • 6 łyżek tartej bułki, • 4 łyżki oleju, • 4 łyżki masła. Wykonanie: Kotlety umyć pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, następnie lekko rozgnieść. Przygotować 3 płaskie talerze. Na jednym…
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Wątróbka cielęca z jabłkami
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag jabłek 10 dag cebuli 8 dag smalcu 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej listki szałwi, sól, pieprz Wykonanie: Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka…
Cielęcina
Gicz cielęca duszona w jarzynach*
by marek • • 1 Comment
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (10 porcji) Gicz cielęca (z kością) – 2500 g Cebula – 100 g Marchew – 100 g Czosnek – 50 g Por – 100 g Seler – 100 g Pomidory (świeże) – 200 g Tymianek, bazylia – 50 g Bulion – 1 l Sól, pieprz Wino białe typu Chablis…
Cielęcina
Cielęcina w goździkowym sosie.
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg górki cielęcej bez kości, 3 – 4 ząbki czosnku, sól, biały pieprz, goździki (ok. 10 szt.), 2 szklanki rosołu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Cielęcinę oczyścić z błon i tłuszczu. Nakłuć nożem, naszpikować ćwiartkami ząbków czosnku i goździkami (zostawić 3 – 4 szt. do sosu). Mięso zostawić na kilka godzin w…
Cielęcina
Polędwiczka cielęca z leśną nutą*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: polędwiczki cielęce – 7 x 150 g piersi gołębie – 130 g szynka parmeńska – 100 g wątróbki gęsie – 210 g masło – 100 g bakłażan – 1 szt. cebula – 1 szt. czosnek, estragon matchew, seler – 1 szt. pamidory – 7 szt. borowiki – 200 g brendy…