Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać trzeba często masłem lub smarować piórkiem, podstawiwszy brytfannę pod pieczeń, żeby sos na nią…
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Paprykarz
by Lidl • • 0 Comments
Składniki: • 60 dag cielęciny z łopatki przedniej • 1 cebula • 5 dag smalcu • 2 łyżeczki mąki • sól • słodka mielona papryka • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, pokroić w kostkę, osolić. Oprószyć mąką. Obrumienić mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodać drobno pokrajaną cebulę, podlać…
Cielęcina
Wątróbka cielęca w sosie śmietanowym
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, 2-3 łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki), szczypta estragonu, pieprz i sól, olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,…
Cielęcina
Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli „seefisch”.
by marek • • 0 Comments
Rozkroić wzdłuż ćwiartkę cielęciny, wyjąć wszystkie kości, ubić pałką i namoczyć na 24 godziny w słodkim mleku. Po wyjęciu posolić, posmarować łyżką masła utartego z czterema obranymi z ości i usiekanymi sardelami, wycisnąć sok z jednej cytryny, zwinąć ciasno i obwiązać szpagatem. Osobno ugotować l ½ litra smaku z jarzyn, cebuli, korzeni, trochę kwiatu muszkatołowego…
Cielęcina
Pieczeń cielęca marynowana
by Cinek • • 1 Comment
Składniki: • 2 kg cielęciny z udźca bez kości, • 2 szklanki mleka, • 3 cebule, • 3 marchewki, • 2 pietruszki, • por, • 1/2 selera, • sól; Wykonanie: Szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru; Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem…