Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z cielęciny

Pieczeń cielęca z rożna

Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać trzeba często masłem lub smarować piórkiem, podstawiwszy brytfannę pod pieczeń, żeby sos na nią…

Paprykarz

Składniki: • 60 dag cielęciny z łopatki przedniej • 1 cebula • 5 dag smalcu • 2 łyżeczki mąki • sól • słodka mielona papryka • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, pokroić w kostkę, osolić. Oprószyć mąką. Obrumienić mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodać drobno pokrajaną cebulę, podlać…

Wątróbka cielęca w sosie śmietanowym

Składniki: 50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, 2-3 łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki), szczypta estragonu, pieprz i sól, olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,…

Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli „seefisch”.

Rozkroić wzdłuż ćwiartkę cielęciny, wyjąć wszystkie kości, ubić pałką i namoczyć na 24 godziny w słodkim mleku. Po wyjęciu posolić, posmarować łyżką masła utartego z czterema obranymi z ości i usiekanymi sardelami, wycisnąć sok z jednej cytryny, zwinąć ciasno i obwiązać szpagatem. Osobno ugotować l ½ litra smaku z jarzyn, cebuli, korzeni, trochę kwiatu muszkatołowego…

Pieczeń cielęca marynowana

Składniki: • 2 kg cielęciny z udźca bez kości, • 2 szklanki mleka, • 3 cebule, • 3 marchewki, • 2 pietruszki, • por, • 1/2 selera, • sól; Wykonanie: Szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru; Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem…