Składniki: 50 dag filetów śledziowych 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka miodu goździki ziele angielskie pieprz liść bobkowy cynamon Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. W między czasie miód wymieszać z winem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia. Wówczas marynatą zalać odsączone z wody śledzie. Tak zamarynowane śledzie wstawić do…
Tag: czerwone wino
Listy
Poncz domowy
by Marzena Skwara • • 0 Comments
Listy
Marynata do wieprzowiny
by Paulina Świniarska • • 0 Comments
Listy
Surówka z kapusty, jabłka i rodzynek
by Leokadia Buczyńska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag czerwonej kapusty 2 soczyste winne jabłka kieliszek wytrawnego czerwonego wina łyżka rodzynków 2 łyżki oliwy sok z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obrane jabłka pokroić w drobną kostkę a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składników wymieszać ze sobą. Następnie wino wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Powstałym sosem…
Listy
Zupa z gruszek Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek ½ litra czerwonego wina ½ kg ciemnych winogron 25 dkg cukru kilka goździków szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, winogrona umyć i pokroić na połówki. Zagotować wino z cukrem, cynamonem i goździkami, włożyć gruszki i gotować około 8 minut. Wyjąć owoce, syrop ponownie zagotować,…