Składniki:
- ½ szkl. mleka
- kostka masła
- łyżeczka smalcu
- 1 ½ szkl. cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji rumowej
- 6 jajek
- 2 ½ szkl. maki pszennej
- 2 szkl. wydrylowanych czereśni
- cukier puder
- masło do formy
Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. maki ziemniaczanej 3 szkl. cukru pudru 2 kostki masła 8 jajek 2 szkl. dżemu morelowego kieliszek koniaku 2 tabliczki białej czekolady łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku. Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i…
Składniki: 10 dag drożdży 1 szkl. cukru 4 jajka ¾ szkl. mleka 1 szkl. oliwy szczypta soli 4 szkl. mąki czereśnie tłuszcz do formy Sposób wykonania: Pokruszone drożdże rozpuścić w mleku po czym dodać cukier, roztrzepane jajka, oliwę, sól oraz mąkę. Całość dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia ciasto…
Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru pudru 3 żółtka 5 dag drożdży ½ kostki masła szczypta soli skórka starta z cytryny czereśnie cukier waniliowy cukier puder tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę…