Składniki:
- ½ szkl. mleka
- kostka masła
- łyżeczka smalcu
- 1 ½ szkl. cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji rumowej
- 6 jajek
- 2 ½ szkl. maki pszennej
- 2 szkl. wydrylowanych czereśni
- cukier puder
- masło do formy
Sposób wykonania:
- Do rondelka wrzucić masło, dodać mleko, smalec, cukier.
Całość podgrzewa do momentu aż wszystkie składniki się połączą po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kakao oraz esencję rumową i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec dodać jeszcze jajka.
Gdy ciasto będzie gładkie dodać czereśnie i przelać całość do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.