Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakalie schowane w cieście kakaowym

Składniki:

  • ½ szkl. mleka
  • kostka masła
  • łyżeczka smalcu
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji rumowej
  • 6 jajek
  • 2 ½ szkl. maki pszennej
  • 2 szkl.  bakalii
  • cukier puder
  • masło do formy

    Sposób wykonania:
    Do rondelka wrzucić masło, dodać mleko, smalec, cukier.
    Całość podgrzewa do momentu aż wszystkie składniki się połączą po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kakao oraz esencję rumową i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec dodać jeszcze jajka.
    Gdy ciasto będzie gładkie dodać bakalie i przelać całość do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *