Składniki:
- kostka masła
- 1 ½ szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 ½ szkl mąki tortowej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- ½ szkl. maślanki
- puszka moreli
- 1 szkl. jagód
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku.
Gdy składniki się połączą dodać maślankę a potem obie mąki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie utrzeć po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Na wierzchu ułożyć połówki moreli i posypać całość jagodami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem.