Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deserowe ciasto morelowe z jagodami

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 ½ szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. maślanki
  • puszka moreli
  • 1 szkl. jagód
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać maślankę a potem  obie mąki i proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie utrzeć po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
    Na wierzchu ułożyć połówki moreli i posypać całość jagodami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *