Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. maki ziemniaczanej
- 3 szkl. cukru pudru
- 2 kostki masła
- 8 jajek
- 2 szkl. dżemu morelowego
- kieliszek koniaku
- 2 tabliczki białej czekolady
- łyżki słodkiej śmietanki
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku.
Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia po czym wierzch i boki posmarować dżemem wymieszanym z koniakiem.
Następnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i wylać na wierzch ciasta.