Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszyste ciasto drożdżowe z czereśniami

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. mleka
  • 1 szkl. oliwy
  • szczypta soli
  • 4 szkl. mąki
  • czereśnie
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. Pokruszone drożdże rozpuścić w mleku po czym dodać cukier, roztrzepane jajka, oliwę, sól oraz mąkę.
      Całość dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
      Następnego dnia ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
      Wierzch wyrównać i ułożyć na nim czereśnie jedna obok drugiej.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *